söndag 17 juli 2011

Bountykaka



50 g Smör
½ dl Florsocker
½ dl Sirap
2 dl Vispgrädde
1 påse Kokos
---
200-300g Choklad (valfri, att smälta)

Blanda smör, florsocker, sirap och vispgrädde i en kastrull och koka tills den tjocknat lite. (Typ 10 min)
Blanda sedan ner kokos och låt det stå och svalna.

Lägg ner smeten i en form, alternativt rulla bollar.
Låt stå kallt ca en timme.

Smält chokladen och bred över kakan eller doppa kulorna.
Förvaras kallt.

Fick det här receptet av min kusin Zabine Roupé som är fantastiskt duktig på att baka =)

söndag 10 juli 2011

Chokladprinsesstårta












Chokladprinesstårta med chokladbottnar, chokladgrädde och dumlegrädde.
Bottnarna är fuktade med aprikospuré (Nestlés barnpuré). Färdigt marsipanlock. Rosorna och kulorna hemgjorda av rosa marsipan med jordgubbssmak. Chokladhjärtan. Pudrat med kakao.

Chokladbotten
50g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smält smöret och blanda med mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna.
Blanda ner de torra ingredienserna varvat med smöret och mjölken i äggsmeten.
Smöra och bröa en form, ca 20 cm, och häll ner smeten.
Grädda 175 grader i ca 35-40 min.
Stjälp sedan upp kakan och låt den svalna innan den delas.

Dumlegrädde
180 g Dumlekola
3 dl Vispgrädde

Värm grädden i kastrull. Den får inte koka!
Lägg i chokladen och smält under omrörning på svag värme.
Låt den svalna några timmar i kylen.
Vispa med elvisp till fluffig kräm.
OBS! Det är jätteviktigt att blandningen är riktigt kall då den vispas.
Annars skär den sig lätt.

Chokladgrädde
3 dl Vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl kakao

Blanda samman ingredienserna (utan att vispa) och låt det stå kallt ett par timmar, tills sockret lösts upp. Vispa sedan.

Nougattårta



Fjärilstårta med ljus tårtbotten, nutellacreme och nougatrullar
Tårtbotten är först delad i två halvmånar som lagts ihop spegelvänt. Varje halvmåne är sen delad i tre bottnar.


Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
0,75 dl kokande vatten
(smör och ströbröd till formen)

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner det kokande vattnet.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Smöra och bröa en stor rund form (ca 25 cm) med löstagbara kanter och häll i smeten.
Grädda ca 30-35 min i 175 grader.
Stjälp sedan upp kakan och låt den gärna svalna upp och ner.

Nutellacreme
225 g smör, rumsvarmt
200 g Philadelphiaost
6 dl florsocker
3 tsk vatten
1 dl nutella

Vispa ihop smör och philadelphiaost luftigt
Sikta ner florsocker och späd växelvis med vatten
Vispa tills allt är blandat
Blanda ner nutella

---

Tårtan är ihoplagd med samma fyllning i båda lagren.
Täckt med vispad grädde.
Nougatrullarna är hyvlade med osthyvel
Strössel på kanterna
Florsocker pudrat ovanpå

Kladdig Chokladkaka


125 g Margarin eller Smör
2½ dl Strösocker
3 Ägg
1 dl Kakao
1½ dl Vetemjöl
1 tsk Vanillinsocker
1 tsk Bakpulver
---
Florsocker till pudring


Smält margarinet.
Blanda i sockret.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blande de torra ingredienserna och sikta ner under omrörning.

Grädda i 175 grader, 30-35 minuter.
Kakan ska vara kladdig i mitten.
Stjälp upp kakan då den svalnat lite.
Pudra över florsocker på den avsvalnade kakan.